Uncategorized
Leave a Comment

Mijn 6 vakantieleestips!

Ik zal niet liegen: ik lees steeds minder. Wellicht komt dat door het enorme aanbod en de keuzestress die hieruit voortkomt. Maar de boeken die ik in een paar dagen uitlees, koester ik nog steeds! Geniet daarom van de zomer met mijn 6 vakantieleestips:

1. De meisjes (Lebowski) – Emma Cline

2_2016-04-14

Dit boek werd gebombardeerd tot de literaire sensatie van deze zomer (of zelfs van 2016?). Ik snap wel waarom. Eindelijk een coming of age novel met een vrouwelijke hoofdpersoon die ik serieus kan nemen. Evie is namelijk zoals veel pubermeisjes wanhopig op zoek naar erkenning en liefde. Wanneer zij Suzanne ontmoet hoopt ze eindelijk aansluiting te vinden bij een mysterieuze groep. Een commune rond leider Russell… Ik ben nog bezig in De meisjes, maar is nu al een dikke vette aanrader!

 

 

2. Norwegian Wood (Vintage digital) – Haruki Murakami

91fJxgs69QL._SL1500_Ja ik ben een sucker for coming of age novels. En natuurlijk heb ik dit boek pas veel te laat gelezen. Maar wat een fijn boek zeg. Ik droomde helemaal weg bij het verhaal dat zich afspeelt in Japan. Ik moest het zelfs een paar keer wegleggen, omdat ik er zo droefgeestig van werd. Ik zag het als een soort film voor me, John Green meets Studio Ghibli. Je kan er ook een playlist van maken als je The Beatles, Simon & Garfunkel en Bach er maar in verwerkt! Het enige wat mij verbaasde was dat er zoveel sprake was van zelfmoord in dit boek. Nu heb ik wel vernomen dat zelfdoding in Japan een eervolle daad is, maar ik vond het wel heftig dat het zo makkelijk leek te gaan voor de personages in deze roman.

 

3. Lieveling (Lebowski) – Kim van Kooten

cover-Lieveling-simulatie-DEFST-15cm-300dpiEen bijzondere en bij vlagen humoristische vertelling van de vierjarige Puck die seksueel misbruikt wordt door Ome Meneer. De blik van Van Kooten als scenarioschrijver is onmiskenbaar aanwezig en zorgt ervoor dat je de personages stuk voor stuk als typetjes voor je ziet. Van Kooten ziet haar debuutroman met liefde verfilmd worden, maar zal dan zeker haar vinger in de pap houden. Ook buitenlandse vertalingen ziet ze zitten, maar omdat het boek ‘te Rotterdams’ is, moet er geen afbraak zijn aan de manier waarop het milieu waarin Puck leeft omschreven is in het origineel.

 

 

4. The Fault in Our Stars (Dutton Books) – John Green

9780143567592Ah, yes. John Green. De beste young adult schrijver van de afgelopen jaren. Ik heb inmiddels drie van zijn romans gelezen en vond ze alledrie top! The Fault in Our Stars werd verfilmd en ik ben toen natuurlijk even gaan kijken op de set in Amsterdam (en op de foto gegaan met de acteur die Augustus speelt, cause why not?) Als dit boek de reden is dat middelbare scholieren aan het lezen blijven, dan vind ik dat een fijne gedachte. Maar even hè, wat kwam dit boek hard aan! Ik moest zo hard janken. Het was ook in de tijd dat mijn moeder ziek was dat ik het uitlas.

 

 

5. The Great Gatsby (Penguin Books) – F. Scott Fitzgerald

9780141037639

Great American novel super deluxe! Dit is een klassieker en mijn all time favorite. Mag je best van me weten. Ook de verfilming met Leonardo is niet mis. Gatsby joeg zijn dromen achterna, omdat hij zo verliefd was op Daisy en geloofde in een toekomst met haar. Hij was niet zoveel en hoopte met zijn uitbundige feestjes haar te lokken en haar te laten zien dat hij goed genoeg voor haar was. Maar Gatsby kan zijn verleden niet ontsnappen en hij draait uiteindelijk op voor zijn goede hart. De laatste zin van de roman luidt: “So we beat on, boats against the current, borne back ceaselessly into the past.” Gewoon wauw.

 

 

6. Grief Is the Thing with Feathers (Faber & Faber) – Max Porter

grief-feathers-porter-cover-xlargeAdembenemend prachtig boek over een man die samen met zijn zoons het verlies van zijn vrouw verwerkt. In zijn werk probeert Max Porter inzicht te geven in hoe het leven verdergaat na het verlies van een dierbare. De novelle schommelt tussen proza en poëzie en sommige stukken moeten gewoon hardop voorgelezen worden. Zelf ben ik nog steeds aan het sluimeren in een rouwproces, dus voor mij waren veel stukken herkenbaar. Ik heb het boek in het Engels gelezen, maar ben benieuwd naar de Nederlandse vertaling.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s